Πρώτη μέρα της άνοιξης: The #GreenChallenge

Σήμερα μπαίνει κι επισήμως η άνοιξη,  η εποχή της γύρης αλλά και της ανανέωσης. Ώρα να τρέξουμε στο γυμναστήριο! #notreally

Η πρότασή μας είναι: μικρές πράσινες αλλαγές.  Όχι, δεν θα σε ζαλίσουμε με κοινοτοπίες τύπου «κάνε ανακύκλωση» ή «κλείνε την βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου», διότι ελπίζουμε ότι πλέον στην γενιά μας έχουν εμπεδωθεί οι καλές αυτές συνήθειες. Θέλοντας να εισάγουμε λίγη περισσότερη οικολογία στον χώρο και την ζωή μας εν όψει άνοιξης, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις παρακάτω εύκολες κι εφαρμόσιμες αλλαγές και καλούμε και εσένα να μας ακολουθήσεις σε αυτό το #greenchallenge.

 

 

  1. ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Κατόπιν ερευνών αποδείχθηκε ότι τα πλαστικά σφαιρίδια που περιέχονται σε πολλά καλλυντικά, όπως τα προϊόντα απολέπισης και οι οδοντόκρεμες, βλάπτουν την θαλάσσια ζωή. Χιλιάδες τόνοι μικρόκοκκων καταλήγουν στις θάλασσες, καταναλώνονται από τα ψάρια και καταλήγουν εν τέλει στο δικό μας στομάχι. Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορέψει την χρήση πλαστικών κόκκων στα καλλυντικά από το 2015, ενώ προσφάτως την ίδια τακτική ακολούθησε και η Βρετανία.

Η πρόκληση: Αντικατάστησε το scrub σου.

pexels-photo-716437 (1)

 Για να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό scrub, η απλούστερη και γρηγορότερη συνταγή είναι η εξής:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. (καστανή) ζάχαρη
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Ανακατεύεις, τρίβεις, ξεβγάζεις. Εξοικονομείς χρήματα και σώζεις τα ψάρια. Τι άλλο να πούμε;

 

 

  1. ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο χώρος που περνάμε ένα σημαντικό – αν όχι το μεγαλύτερο –  μέρος της ημέρας μας οφείλει να είναι υγιεινός, περιποιημένος κι ευχάριστος. Συχνά η εργασία μας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου αναπνέουμε μπόλικο καυσαέριο κάθε φορά που ανοίγουμε το παράθυρο. Επιπλέον, επικίνδυνες χημικές ουσίες συσσωρεύονται λόγω της χρήσης καθαριστικών προϊόντων, καθιστώντας τον εργασιακό μας χώρο επικίνδυνο για την υγεία μας.

Η πρόκληση: Στόλισε με φυτά εσωτερικού χώρου.

apple-chair-contemporary-939331

 

Παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τον αέρα, απορροφώντας όχι μόνο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και τις επικίνδυνες τοξίνες, όπως η φορμαλδεΰδη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι προτάσεις μας είναι:

  • Αράχνη
  • Αλόη
  • Σπαθίφυλλο

Απαιτούν ελάχιστη φροντίδα, δηλαδή ελάχιστο φως και πότισμα μια φορά την εβδομάδα.  Είναι ιδανικά, επομένως,  για να δρέπεις τα πολύτιμα οφέλη τους όσο πολυάσχολος-η κι αν είσαι.

Check out: Decor and Ecology

 

  1. ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Επί τη ευκαιρία της κατάργησης της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ και σταpexels-photo-113734 υπόλοιπα καταστήματα, επανήλθε στην επικαιρότητα η τεράστια ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση των πλαστικών στην καθημερινότητα μας. Η ζημιά που προκαλούν είναι ανυπολόγιστη, οπότε τι μπορούμε να συνεισφέρουμε εμείς στην προσπάθεια;

Η πρόκληση: Μείωσε τις πλαστικές συσκευασίες.

  • Προτίμησε να αγοράζεις χύμα προϊόντα, όπως το τσάι και τα όσπρια.
  • Φύτεψε γλαστράκια για τα μυρωδικά σου, όπως θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο κτλ.
  • Χρησιμοποίησε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι για νερό, αντί να αγοράζεις κάθε τρεις και λίγο πλαστικό από το περίπτερο.

 

 

  1. ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ/ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Αν είσαι διατεθειμένη να το πας ένα βήμα παραπέρα, ο κάδος κομποστοποίησης είναι εδώ. Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία μετατροπής οικιακών απορριμμάτων σε κομπόστ ή αλλιώς εδαφοβελτιωτικό. Με άλλα λόγια, περίπου το 1/3 των σκουπιδιών που παράγεις στο σπίτι σου θα μπορούσε να ανακυκλωθεί με φυσικό τρόπο και να γίνει ωφέλιμο λίπασμα αντί να καταλήξει σε χωματερές.

Η Πρόκληση: Ενημερώσου για την κομποστοποίηση.

Τι πετάμε στον κάδο κομποστοποίησης:

  • φλούδες από φρούτα και λαχανικά και υπολείμματα αυτών
  • τσόφλια αυγών
  • φακελάκια τσαγιού
  • φίλτρα και υπολείμματα καφέ
  • φύλλα, κουκουνάρια και πευκοβελόνες
  • εφημερίδες, χαρτόνια

 

Τι δεν πετάμε:

  • Ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρια, κόκαλα)
  • Λίπη και λάδια
  • Περιττώματα ζώων

 

Η κομποστοποίηση είναι ευκολότερη και πιο οικονομική απ’ ό,τι νομίζεις και κερδίζει σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Ας πούμε πως, σύμφωνα με την δική μας έρευνα, οι τιμές εκκινούν από 65 ευρώ, ενώ δυνατή είναι και η DIY κατασκευή κάδου για τους λάτρεις των κατασκευών.

Αντί να περιμένουμε, λοιπόν, μόνο από τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες, είναι φανερό πως μπορούμε να αναλάβουμε ένα μικρό μέρος της ευθύνης, χωρίς να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Με μικρές  αλλαγές, μπορούμε να βελτιώσουμε την  δική μας ποιότητα ζωής σήμερα κιόλας.

cacti-decoration-flora-37076

 

Σειρά σου τώρα: ποιες πράσινες συνήθειες έχεις υιοθετήσει;
Ακολούθησε μας στα social media για πολλές περισσότερες προτάσεις και ιδέες για ανοιξιάτικες αλλαγές στην διακόσμηση και τον προσωπικό σου χώρο. (Facebook και Pinterest)
 Copyright: Second Look gr

3 απαντήσεις στο “Πρώτη μέρα της άνοιξης: The #GreenChallenge”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: