Από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα του σήμερα είναι η παραγωγικότητα, η αποδοτικότητα και δη η αύξησή της. Ακόμα κι αν έχεις σιχαθεί να ακούς για σχετικά tips, δεν μπορεί παρά να σε αφορά το θέμα, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή ασχολίας.
- Κάνε ένα πράγμα την φορά. Ναι, το multitasking είναι φοβερή τάση. Τρεις ανοικτές καρτέλες στον υπολογιστή, e-mails, τηλέφωνα, κατσαρόλες στην φωτιά και δεν συμμαζεύεται. Αν περηφανεύεσαι για την ικανότητά σου να χειρίζεσαι πολλές εργασίες ταυτόχρονα, don’t. Γιατί άλλα μας λέει η επιστήμη. Επειδή έχεις μόνο ένα μυαλό, το οποίο πιέζεται, αγχώνεται και αποπροσανατολίζεται, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τελειώνεις μια δραστηριότητα πριν περάσεις σε κάτι άλλο, ώστε να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου.
- Νίκησε την αναβλητικότητα. Ίσως ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά στην πορεία χάνεις το κίνητρο και την ενέργειά σου. Για να σταματήσεις τον φαύλο κύκλο του «και αύριο μέρα είναι», σκέψου πώς πιθανώς θα σαμποτάρεις τις ίδιες σου τις προσπάθειες στο μέλλον και δράσε αναλόγως. Π.χ. αν είσαι λίγο χύμα στο κύμα, αναμφισβήτητα θα πελαγώνεις και θα μεταθέτεις το task για αργότερα. Αν είσαι έγκαιρα προετοιμασμένος, όμως, δεν θα προσπαθείς υποσυνείδητα να αποφύγεις την ταλαιπωρία.
- Μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. Ναι, θα προλάβω να τελειώσω 13 δουλειές σε 4 ώρες. Αυτή τη φορά θα πηγαίνω γυμναστήριο κάθε μέρα. Κι άλλα τέτοια ωραία. Αν όμως σκέφτεσαι μπροστά, μπορείς σε γενικές γραμμές να προβλέψεις τα πιθανά εμπόδια ή αναπάντεχα που θα προκύψουν μέσα στην ημέρα. Έτσι, θα προγραμματίζεις πιο σωστά τις υποχρεώσεις σου και θα κάνεις πιο ρεαλιστικά κι εφαρμόσιμα πλάνα.
- Κράτα σημειώσεις. Είτε πρόκειται για πρωτότυπες ιδέες της στιγμής, είτε για μια μελλοντική υποχρέωση, αν δεν τις σημειώσεις κάπου, μάλλον θα τις ξεχάσεις. Όλο και κάτι θα ξεφύγει, τέλος πάντων. Ένα σημειωματάριο ή μια εφαρμογή στο κινητό μπορεί να σε διευκολύνει και να αδειάσει τον εγκέφαλό σου από πολλά «πρέπει να κάνω…»!
- Θέσε μικρότερες προθεσμίες στον εαυτό σου. Όχι να το παινευτώ, αλλά αυτό το tip είναι το καμάρι μου, γιατί με σώζει ΠΑΝΤΑ. Εάν η εργασία σου οφείλει να είναι έτοιμη την Παρασκευή, εσύ προγραμμάτισε το deadline για Τετάρτη. Τι κερδίζεις; Όχι μόνο θα έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις πάνω σε αυτήν εγκαίρως άρα και χωρίς άγχος, αλλά και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, θα έχεις δύο μέρες παραπάνω να σώσεις την κατάσταση.
- Κράτησε χρόνο για την πραγματική ζωή (εκτός εργασίας και υποχρεώσεων). Ξέρεις αυτό το ανάλαφρο συναίσθημα, όταν όλα σου τα καθήκοντα έχουν περαιωθεί και γυρίζεις σπίτι χωρίς καμία έγνοια στο κεφάλι σου; Ναι, είναι υπέροχο. Πόσο συχνά το νιώθεις, όμως; Πάντα θα υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να γίνει… Αποδέξου ότι εκκρεμότητες θα υπάρχουν πάντα, και συγκεντρώσου στα σημαντικά: ναι, το να φας το βράδυ με την οικογένειά σου ή να πιεις ένα ποτό με την παρέα σου.
Σειρά σου τώρα: τι κάνεις για να είσαι πιο αποδοτικός και παραγωγικός; Ακολούθησέ μας στο Facebook και το Pinterest για περισσότερα άρθρα πάνω στο θέμα της παραγωγικότητας, αλλά και του personal finance.
Δες επίσης:
- Ξέχνα το multi-tasking. Το single-tasking ήρθε για να μείνει!
- Είναι ΟΚ! (ή γιατί δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος όλη την ώρα)
- O κανόνας των 50/30/20 για να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου
- Πώς να χτίσεις ένα emergency fund (που λέμε και στο χωριό μας)
- Commute Weekly: Πώς να ξοδεύεις παραγωγικά τις ώρες των μετακινήσεων
Copyright: Second Look gr
Σχολιάστε