Μήπως η δουλειά σου σε σκοτώνει;

Πληκτρολογώντας τον τίτλο αυτού του κειμένου, έκανα ένα λάθος και έγραψα «δουλεία» αντί για «δουλειά». Υπερβολικό μεν, αλλά και κάπως ταιριαστό με το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω.

Σύμφωνα με τον Jeffrey Pfeffer, συγγραφέα και καθηγητή στην Σχολή Business του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η εργασία έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην υγεία των εργαζομένων, όσο και στην απόδοση των εταιρειών. Κυριολεκτικά, η δουλειά μας σκοτώνει.

Ο Pfeffer, στο βιβλίο του Dying for a Paycheck, εξέτασε και συνδύασε τρία σημεία.

  1. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμόδιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των υπηρεσιών υγείας στον δυτικό κόσμο οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο.
  2. Οι παθήσεις αυτές ενεργοποιούνται, κατά την επιστημονική βιβλιογραφία,  κυρίως από το άγχος και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που το συνοδεύουν: υπερβολική κατανάλωση τροφής και αλκοόλ, έλλειψη επαρκούς άσκησης, χρήση ουσιών.
  3. Κυριότερη πηγή άγχους στον σύγχρονο κόσμο είναι το εργασιακό περιβάλλον.

Με άλλα λόγια: η εργασία μας προκαλεί χρόνιο στρες, το οποίο με την σειρά του μας αρρωσταίνει.

 

Υπερβολές, θα πει κανείς. Παρ’ όλα αυτά, ας στο σκεφτούμε λίγο παραπέρα.

Οι μισθοί είναι χαμηλοί, η οικονομική ανασφάλεια στα ύψη και τα ωράρια εξαντλητικά. Ειδικά τα τελευταία διαταράσσουν τις κοινωνικές σχέσεις και τις οικογενειακές ισορροπίες με αποτέλεσμα περισσότερα διαζύγια και άρα λιγότερη πολύτιμη συναισθηματική υποστήριξη, η οποία τόσο απαραίτητη είναι για την ψυχική και όχι μόνο υγεία του ατόμου. Συμπερασματικά, επέρχεται μια ατομική, εργασιακή, μα και κοινωνική διατάραξη.

burnout-close-up-composition-626165

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τόσο σοβαρή, αλλά γενικευμένη κατάσταση;

Μπορώ να φανταστώ πολλές πιθανές απαντήσεις όπως η yoga και ο διαλογισμός, αλλά μία είναι η κυρίαρχη: χρειάζεται μια εξίσου γενικευμένη αλλαγή νοοτροπίας. Ωστόσο,  αυτή είναι πολύ δυσχερής. Αφενός, αντιστάσεις εμφανίζονται  από τις εταιρίες που ποντάρουν στον εγωισμό μας. « Έτσι έχουν τα πράγματα και οφείλεις να ανταποκριθείς στις  υψηλές (και συχνά απάνθρωπες) απαιτήσεις μας, αλλιώς δεν είσαι αρκετά ικανός για την θέση.» Αφετέρου, η  οικονομική ανασφάλεια που προαναφέραμε μας ωθεί να είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει δουλίτσα. Τέλος, όταν όλοι γύρω μας βιώνουν την ίδια κατάσταση, ποιοι είμαστε εμείς που θα την αμφισβητήσουμε; Μήπως στην τελική είμαστε τεμπέληδες ή αδύναμοι;

«Θέλω να αφυπνίσω τους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα με σοβαρές συνέπειες για την εργασιακή απόδοση και για την ευζωία των εργαζομένων» λέει ο Jeffrey Pfeffer.

Προς το παρόν, ο συγγραφέας δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης και δημιουργίας ενός πιο ανθρώπινου εργασιακού περιβάλλοντος.

Πηγή και έμπνευση: Stanford Graduate School of Business

Follow us, αν θες να διαβάζεις όλα μας τα άρθρα!

Έλα στην παρέα μας στο Facebook και στο Pinterest!

Διάβασε επίσης:

Copyright: Second Look gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: