Πώς να ζητήσεις αύξηση

Έρχεται μια ώρα στην καριέρα μας που το ταλέντο μας έχει ξεδιπλωθεί, η απόδοσή μας είναι στα ύψη και έχουμε φέρει σημαντικές επιτυχίες στον εργοδότη μας. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε την αύξηση που με κόπο έχουμε κερδίσει.

 

Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να προετοιμαστούμε:

  • Κάνουμε μια λίστα με τα δυνατά μας σημεία. Ειδικότερα, αναφέρουμε τι προσφέρουμε με μετρήσιμα, χειροπιαστά στοιχεία. Ποσοστά, ώρες, πελάτες, όλα μετρούν.

 

  • Σκεφτόμαστε τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, κυρίως για να δείξουμε ότι είμαστε αφοσιωμένοι και κοιτάμε μακροπρόθεσμα την εξέλιξή μας στον συγκεκριμένο χώρο. Κανείς δεν θα μας δώσει αύξηση εάν είμαστε με το ένα πόδι έξω από την πόρτα.

 

  • Φροντίζουμε να γίνουμε απαραίτητοι στο πόστο μας (ή τουλάχιστον όχι εύκολα αναλώσιμοι). Αυτό είναι σημαντικό, διότι το αφεντικό μας πρέπει να έχει ένα κίνητρο να μας πληρώσει παραπάνω, να γνωρίζει δηλαδή πως αν είμαστε δυσαρεστημένοι, η απώλειά μας θα του στοιχίσει. Καλού κακού να αναφέρουμε πως σε καμία περίπτωση δεν θα εκφράσουμε ευθέως την σκέψη αυτή. Δεν λέμε « να δω τι θα κάνετε χωρίς εμένα, αν με χάσετε»!

 

  • Έχουμε ένα συγκεκριμένο ποσό στον νου μας, καθώς πιθανώς να πέσει το ερώτημα στο τραπέζι. Υπολογίζουμε αντικειμενικά τον αριθμό, έχοντας πρώτα ερευνήσει ποιοι είναι οι αντίστοιχοι μισθοί που δίνονται για την ίδια θέση στην αγορά. Ας έχουμε, ωστόσο, υπ’ όψιν ότι το ποσό που θέλουμε ίσως μειωθεί στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

 

  • Εξασκούμαστε και μάλιστα χρήσιμο θα είναι να ζητήσουμε την βοήθεια ενός επαγγελματικά έμπειρου φίλου. Έτσι για να μας επισημάνει τα λάθη μας, να προτείνει βελτιώσεις και να μας απαλλάξει από το τρελό άγχος.

 

  • Διαλέγουμε τον σωστό χρόνο για να ξεκινήσουμε την εν λόγω κουβέντα. Το timing επ’ ουδενί δεν είναι κατάλληλο αν η επιχείρηση έχει πάρει την κάτω βόλτα ή έχουν προκύψει ένα σωρό αναποδιές ή το αφεντικό έχει τα νεύρα του.

adults-agreement-beverage-567633

 

Τι δεν πρέπει να κάνουμε:

  • Να παραπονεθούμε. Μπορεί να νιώθουμε αδικημένοι, ότι η δουλειά που φέρουμε εις πέρας μένει χωρίς αντίκρισμα και ότι δεν αξίζει να δίνουμε συνεχώς τον καλύτερό μας εαυτό. Τα συναισθήματα πρέπει να μείνουν έξω από την συζήτηση αυτή.

 

  • Να «φουσκώσουμε» τα επιτεύγματά μας ή να πάρουμε τα εύσημα για την εργασία κάποιου άλλου. 

 

  • Να υποτιμήσουμε τις επιτυχίες μας, ζητώντας λιγότερα απ’ όσα αξίζουμε.

 

Σειρά σου τώρα: μοιράσου την εμπειρία σου στα σχόλια! 

 

Κάνε subscribe στο Second Look gr για να ειδοποιείσαι για κάθε νέο μας άρθρο!

Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Pinterest!

Διάβασε επίσης:

 

 Copyright: Second Look gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: