Είτε είσαι υπάλληλος, είτε manager, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, σίγουρα συνεργάζεσαι και συναναστρέφεσαι κόσμο και κοσμάκη. Επειδή σημασία δεν έχει μόνο πού δουλεύεις, αλλά και με ποιον, ας δούμε πώς μπορείς να συμβάλεις σε ένα καλό εργασιακό κλίμα που θα εκτοξεύσει την συλλογική σας απόδοση. Και θα κάνει τις καθημερινές ευχάριστες.
Τι να κάνεις
#1 Πες μια καλή κουβέντα για την δουλειά κάποιου άλλου. «Είσαι στον σωστό δρόμο» ή και «Είσαι αστέρι!». Θα τονώσει την αυτοπεποίθηση και το κίνητρο και θα δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα.
#2 Δώσε μια συμβουλή ή γνώμη – μόνο εάν σου ζητηθεί. Συνήθως αν οι συνάδελφοί σου νιώθουν άνετα μαζί σου, δεν θα διστάσουν να σε συμβουλευθούν. Αλλά εάν αποφασίσεις να πεις την άποψή σου για το project τους, να είσαι σίγουρος-η ότι όντως θέλουν να ακούσουν.
#3 (Εάν είσαι manager) Δώσε στους υφισταμένους σου ελευθερία κινήσεων και περιθώριο για πρωτοβουλίες. Σίγουρα τα χρήματα είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να ξυπνήσει κανείς το πρωί και να δουλέψει, αλλά το να νιώθει ότι πατά στα πόδια του και η εργασία του αναγνωρίζεται είναι ένα σημαντικό μπόνους. Άσε τους να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να λάμψουν.
#4 Ζήτησε βοήθεια ή feedback. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας έχει τα καλά του, μεταξύ των οποίων είναι ότι μπορείς να λύσεις μια απορία σου με την βοήθεια κάποιου εμπειρότερου ή να ζητήσεις μια φρέσκια δεύτερη ματιά από έναν έμπιστο συνάδελφο.
#5 Επιδίωξε να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου. Μαθαίνοντας τι τους αρέσει και τι όχι, πώς λειτουργούν καλύτερα, αλλά και τι συμβαίνει μια δεδομένη στιγμή στην ζωή τους, θα μπορέσεις να βελτιώσεις την μεταξύ σας επικοινωνία και συνεργασία. Κάνε έναν κόπο να ρωτήσεις τι κάνει το παιδί τους ή πώς πέρασαν στο πάρτυ που θα πήγαιναν το Σαββατοκύριακο. Θα δεις την διαφορά.
Τι να μην κάνεις
#1 Απόφυγε τα κουτσομπολιά. Οι κατινιές επηρεάζουν αρνητικά το επαγγελματικό σου προφίλ. Μπορεί να καίγεσαι να σχολιάσεις και να σε κάνει να αισθάνεσαι μέλος της ομάδας, αφού πολλοί το κάνουν, αλλά καλύτερα κράτησε κάποια όρια στον χώρο εργασίας σου. Το κουτσομπολιό με τους κολλητούς και τις κολλητές.
#2 Μην κάνεις κομπλιμέντα που δεν εννοείς. Με άλλα λόγια, αν δεν βρίσκεις κάτι καλό και εποικοδομητικό να πεις για την εργασία του άλλου, μην πεις τίποτα. Άλλωστε, δεν θα ήθελες να στρέψεις τον συνάδελφο σε λανθασμένη κατεύθυνση, κι ενώ νομίζει ότι τα πηγαίνει καλά, να τα κάνει σαλάτα.
#3 (Εάν είσαι manager) Μην κάνεις αρνητική κριτική στους υφισταμένους σου μπροστά στους υπολοίπους. Εκτός του εξευτελισμού και της ντροπής που θα νιώσει αυτό το άτομο, είναι πιθανό να ξυπνήσει τα ανταγωνιστικά ένστικτα κάποιων συνδέλφων, που θα τον στιγματίσουν ως αδύναμο κρίκο.
#4 Μην γκρινιάζεις για την δουλειά σου. Άλλωστε, πληρώνεσαι για να είσαι εκεί και δεν κάνεις χάρη σε κανέναν. Δεν θα ήθελες να στιγματιστείς ως ο τεμπέλης ή ο γκρινιάρης του γραφείου, ούτε να ανοίξεις την όρεξη σε όποιον εποφθαλμιά την θέση σου.
Ακολούθησέ μας για να μην χάνεις ούτε άρθρο του Second Look gr!
Για περισσότερες συνταγές κι άρθρα ακολούθησε μας στο Facebook και στο Pinterest.
Διάβασε επίσης:
- Πώς να ζητήσεις αύξηση
- Θες να μάθεις πώς να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου σε 6 απλά βήματα;
- Μήπως η δουλειά σου σε σκοτώνει;
- Παντρεύτηκα την δουλειά μου!
Copyright: Second Look gr
Σχολιάστε