Μοιράζοντας τις δουλειές του σπιτιού (και εξολοθρεύοντας την γκρίνια)

Είναι πλέον εμπεδωμένο εν έτει 2019 (ελπίζουμε) ότι οι σχέσεις που λειτουργούν αρμονικά είναι οι ισότιμες. Και είναι απόλυτα λογικό: όταν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μοιράζονται σε δύο πλάτες είναι πολύ ελαφρύτερες. Κι ως διά μαγείας, εκλείπει και ένα μεγάλο μέρος καταπιεσμένου θυμού, αίσθησης αδικίας και κούρασης που αλλιώς συσσωρεύεται μέσα σε όποιον αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα βάρη και συχνά πυκνά ξεσπά σε νεύρα και γκρίνια και παράπονα. Λογικό!

Κι όμως το μοίρασμα στις δουλειές του σπιτιού αποτελεί συχνή αιτία διαφωνιών και καυγάδων σε ένα ζευγάρι – και κυρίως σε ένα ζευγάρι που πήγε από την οικογενειακή φωλιά στην συμβίωση προσπερνώντας το απαραίτητο για την ενηλικίωση (αλλά δύσκολο οικονομικά) βήμα του να μείνει ο καθένας μόνος του. Με άλλα λόγια, η παιδική ηλικία και ο τρόπος που έχουμε μάθει να γίνονται τα πράγματα στο σπίτι μας επηρεάζει σαφώς την οπτική και την συμπεριφορά μας. Επομένως, επαναλαμβάνουμε ότι έχουμε βιώσει και οι διαφορετικές εμπειρίες μας οδηγούν στην σύγκρουση.

Γι’αυτό είναι πάααρα πολύ σημαντικό ένα ζευγάρι να συζητήσει και να συμφωνήσει (και να αναπροσαρμόσει στην πορεία) το σύστημα και την μοιρασιά που το βολεύει. Επίσης, αν και η ελληνική οικογένεια σπανίως φροντίζει σχετικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθει ο καθένας και η καθεμία να αυτοεξυπηρετείται. Τι ανδρικές και γυναικείες δουλειές; Το μαγείρεμα, το πλύσιμο, το καθάρισμα και το σιδέρωμα, όπως και κάποιες βασικές επισκευές στο σπίτι είναι απαραίτητες δεξιότητες για να μπορεί κανείς να λειτουργεί σαν αυτόνομος άνθρωπος. (Αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ένα smarthphone τελευταίας τεχνολογίας, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον απλό μηχανισμό του πλυντηρίου και να αλλάξει μια λάμπα.)

 

Ας αρχίσουμε την κουβέντα σε μια ήρεμη στιγμή

Δεν είναι και η πιο σέξι συζήτηση στον κόσμο, αλλά πρέπει να γίνει. Μιλώντας από εμπειρία, καλό είναι να γίνει στην αρχή της συμβίωσης και να μην αμεληθεί, γιατί «τώρα είμαι κουρασμένη» ή «τώρα βλέπω τον αγώνα».

 

Όχι κατηγορίες

Σκεφτόμαστε το τρίπτυχο: τι ακριβώς είναι αυτό που ενοχλεί; Πώς ακριβώς νιώθω; Ποια είναι η λύση; Και ύστερα, το συντάσσουμε σε πρόταση και το πετάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράδειγμα: «Νιώθω ότι πιέζομαι όταν πλένω εγώ τα πιάτα κάθε μέρα. Θα ένιωθα καλύτερα αν τα εναλλάσσαμε κάθε δύο μέρες. Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;»

Ώριμο. Ενήλικο. Φανταστικό. Ακατόρθωτο; Χμ..! Σίγουρα καλύτερο από το «Καλά δεν βλέπεις ότι γέμισε ο κάδος; Τόσο δύσκολο σου είναι να πετάξεις τα γαμωσκουπίδια μια φορά;»

 

Πουθενά χωρίς λίστα

Αν δεν καταγράψετε όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, δεν θα έχετε καθαρή εικόνα  και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα γίνουν κιόλας.

 

Λαμβάνουμε υπ’όψιν τις προσωπικές προτιμήσεις, τις ικανότητες και το πρόγραμμα του καθενός

Ισότιμη σχέση δεν σημαίνει 50-50 απαραιτήτως, αλλά επιδιώκουμε την καλύτερη λύση για μας προσωπικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ζωή μας μια χρονική περίοδο. Άλλος προτιμά να μαγειρεύει, άλλος σιχαίνεται το σίδερο (βγαλμένο από την ζωή), άλλος δεν έχει πρόβλημα να χαζέψει στο σούπερ μάρκετ. Μερικές φορές, το πρόγραμμά μας φορτώνεται επιπλέον και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό να ζητήσουμε από την/τον σύντροφό μας να αναλάβει κάτι έξτρα για να μας ανακουφίσει.

 

Βοήθεια!

Η καθημερινότητα είναι ασφυκτικά γεμάτη και το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας κάτι που δεν μας αρέσει. Εάν κάτι είναι τόσο δυσάρεστο και για τους δύο (βλέπε σίδερο) και προβλέπετε ότι θα αποτελέσει πηγή συγκρούσεων, σκεφτείτε να προσλάβετε κάποιον για βοήθεια μια στο τόσο. Είναι μια επένδυση που αξίζει, εάν σας γλυτώσει από περιττούς καυγάδες και γκρίνιες.

 

Θυμήσου να μας ακολουθήσεις στο Facebook και στο Pinterest για περισσότερο υλικό και ιδέες!

 

Δες επίσης:

Copyright: Second Look gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: